Na ambasáde v Prahe spomínali na exodus občanov NDR v roku 1989

30.09.2014 Celý región

Praha 30. septembra (TASR) - Pamätníci, vrátane desiatok niekdajších utečencov z bývalej Nemeckej demokratickej republiky (NDR), si dnes na nemeckej ambasáde v Prahe pripomenuli 25. výročie vycestovania tisícok občanov NDR na Západ práve cez pražské veľvyslanectvo vtedajšej Nemeckej spolkovej republiky. Informovali o tom české médiá.

V historický deň zavítali na ambasádu v spoločnosti šéfa českej diplomacie Lubomíra Zaorálka nielen súčasný nemecký minister zahraničných vecí Frank-Walter Steinmeier, ale aj dlhoročný šéf nemeckej diplomacie Hans-Dietrich Genscher, ktorý utečencom pred 25 rokmi z balkóna zastupiteľského úradu oznamoval správu, prijatú s obrovským nadšením.

Už o niekoľko hodín neskôr opustila Prahu prvý vlak s asi 4000 občanmi NDR a jeho cesta viedla do prihraničného mesta Hof v Bavorsku.

Podľa Genschera, ktorý patril medzi služobne najstarších ministrov zahraničných vecí svojej epochy a počas pôsobenia na čele západonemeckej diplomacie zažil mnoho pamätných chvíľ, zostal deň spred štvrťstoročia tým "najkrajším a najšťastnejším" v jeho politickom živote.

Súčasný šéf nemeckej diplomacie vyjadril radosť nad prítomnosťou viac ako stovky bývalých utečencov na dnešnej oslave výročia a zaspomínal si na stany, matrace a všetko, čo na jeseň 1989 "zdobilo" v porovnaní s dneškom záhradu veľvyslanectva.

Minister zahraničných vecí ČR Lubomír Zaorálek vyjadril poľutovanie nad tým, že vtedajšie Československo neurobilo viac pre utečencov z bývalej NDR. Osobitne však vyzdvihol tých Pražanov, ktorí im pomáhali jedlom, odevmi alebo prikrývkami.
 

Vyberte región